اشتراک گذاری

مسجد سلطان احمد استانبول یا مسجد آبی کجاست؟

محتوای توضیحات

مسجد سلطان احمد با وجود کاشی‌های آبی رنگش، یکی از مشهورترین جاهای دیدنی ترکیه محسوب می‌شود. این مسجد در قلب این شهر واقع شده و معماری خیره کننده دارد. نمازگزاران و توریست‌های زیادی در طول روز در این مسجد حضور پیدا می‌کنند. اگر قصد دارید که یک مسجد 400 ساله را در سفرتان به ترکیه از نزدیک تماشا کنید، حتماً بازدید از مسجد سلطان احمد را  موقع همسفر شدن با تور گشت شهری استانبول مد نظر داشته باشید.

مسجد سلطان احمد کجاست؟

منطقه سلطان احمد استانبول در یک شهر شبه جزیره و در نزدیکی تنگه بسفر واقع شده است. در این منطقه دیدنی‌های متعددی مانند ایاصوفیه و مسجد سلطان احمد وجود دارند که هنر معماری اسلامی را به نمایش گذاشته‌اند. برای رفتن به مسجد سلطان احمد باید ابتدا به منطقه سلطان احمد بروید. فاصله این مسجد با تنگه بسفر حدود ۵۰ کیلومتر است و تا میدان تقسیم حدود ۷ کیلومتر فاصله دارد. همچنین برای رسیدن به مسجد سلطان احمد از فرودگاه آتاتورک باید ۱۵ کیلومتر را طی کنید. اگر در نزدیکی آب انبار باسیلیکا و کاخ توپکاپی یا موزه باستانشناسی استانبول هستید، برای رسیدن به این مسجد تنها چند کیلومتر پیاده روی خواهید داشت.

 

مسیر دسترسی مسجد سلطان احمد

در صورتی که هتل و محله اقامتتان در منطقه فاتح قرار داشته باشد یا با تور تاریخی استانبول همراه شوید، برای رسیدن به مسجد سلطان احمد چالشی پیش رویتان وجود ندارد و به راحتی می‌توانید به این منطقه دسترسی داشته باشید. در غیر این صورت باید از خطوط حمل و نقل عمومی برای رفتن به مسجد آبی کمک بگیرید. در ادامه روش دسترسی به این مسجد را برای شناخت بیشتر ارائه کرده‌ایم.

 

  • تراموا (خط T1): از ایستگاه‌های مختلف استانبول، تراموا خط T1 (کاباتاش – باغجیلار) را سوار شده و در ایستگاه سلطان احمد پیاده شوید.
  • قطار کابلی و تراموا: از ایستگاه کاباتاش با قطار کابلی به سمت سلطان احمد بروید، سپس سوار تراموا T1 شوید و در ایستگاه سلطان احمد پیاده شوید.
  • اتوبوس (خط 89C): از میدان تکسیم با اتوبوس خط 89C به ایستگاه یوسف‌پاشا بروید، سپس با تراموا به سمت سلطان احمد بروید.
  • مترو (خط M2): از میدان تکسیم با مترو خط M2 به ایستگاه وزنه جیلر رفته و سپس با تراموا T1 به سمت مسجد سلطان احمد حرکت کنید.

 

 

تاریخچه مسجد سلطان احمد

سلطان احمد یکم پادشاه چهاردهمین پادشاه عثمانی بود. این فرد نیز مانند سایر پادشاهان این سلسله برای نمایش شکوه و سلطنتش، آثار متعددی مانند مسجد سلطان احمد را در ترکیه بنا کرد. این مسجد که در سال ۱۶۰۹ میلادی ساخته شده است، نمادی از قدرت اعتبار عثمانی محسوب می‌شود. به همین دلیل است که، مسجد آبی اهمیت بالایی در این کشور دارد. جالب است بدانید، در گذشته کاخ اعظم قسطنطنیه در این منطقه بوده، پس از بین رفتن این کاخ در نبردهای گوناگون، سلطان احمد تصمیم گرفت که مسجدی درست روبرو ایا صوفیه بسازد، تا یک رقیب جدی برای این بنای مشهور باشد.

مسجد سلطان احمد روی پایه‌های بزرگ قدیمی استوار شده و معماران عثمانی تمام تلاششان را برای نمایش شکوه معماری اسلامی در آن به کار گرفته‌اند. تنظیم دقیق موقعیت گنبد و مناره‌های خاص این مسجد موجب شده که این بنای تاریخی به یک اثر شگفت انگیز در استانبول تبدیل شود. جالب است بدانید که ساخت مسجد سلطان احمد در سال ۱۶۱۶ و یک سال قبل از مرگ سلطان احمد به پایان رسید و این مکان تاریخی برای بازدید عمومی افتتاح شد.

 

معماری مسجد سلطان احمد

معماری مسجد سلطان احمد اولین چیزی است که توجه گردشگران را به خودش جلب می‌کند. گنبدهای آبشاری این مسجد و کاشی کاری‌های دقیق آبی رنگ آن، هنرنمایی دوران عثمانی را به خوبی به نمایش می‌گذارد. با یک نگاه به این بنای تاریخی می‌توانید ردپای معماری اسلامی و طراحی الهام گرفته از دوران بیزانس را در آن مشاهده کنید. معمار این مسجد تمام هنر خودش را برای ساخت آن به کار برده، تا این مسجد بازتابی از قدرت دوران عثمانی در استانبول باشد.

جالب است بدانید که معمار این اثر تاریخی یا معمار سینان، در طراحی و ساخت آثار منحصر به فردی مانند ایاصوفیه و کاخ توپکاپی نیز نقش داشته است. برای این مسجد تاریخی 6 مناره و 8 گنبد به جز گنبد اصلی در نظر گرفته شده است. در نگاه اول شما شاهد پنج گنبد مسجد خواهید بود. گنبد اصلی مسجد بزرگ‌تر طراحی شده و ارتفاعی حدود 34 متر دارد. گنبدهای دیگر در اطراف آن قرار گرفته‌اند و با وجود ابعاد کوچکی که دارند، ظاهری آبشاری شکل به این گنبد می‌دهند.

 

بخش‌های مختلف مسجد سلطان احمد

این مسجد تاریخی دارای قسمت‌های مختلفی است که هر کدام زیبایی‌های خاصی را به تصویر کشیده‌اند. از جمله قسمت‌های مختلف مسجد آبی می‌توان به این بخش‌ها اشاره کرد.

 

بخش توضیحات
ورودی اصلی مسجد آبی دارای طاق مقرنس‌کاری شده و زنجیر آهنی ورودی
ورودی‌های مسجد سلطان احمد دارای سه ورودی از سمت میدان سلطان احمد، سه درب در دیوار شمال شرقی و ورودی ویژه مدرسه قرآنی و مقبره سلطان احمد
ورودی‌های شمال شرقی مجموعه دو درب به مکان دارالفنون (اولین دانشگاه عثمانی)
حیاط مسجد سلطان احمد شامل یک آبخوری شش‌ضلعی مرمری و ۲۶ ستون و رواق‌های هم‌شکل
مناره‌های مسجد آبی چهار مناره در گوشه‌ها و دو مناره در وسط، برخی دارای سه بالکن و برخی دو بالکن
شبستان مسجد آبی دارای ۲۶۰ پنجره رنگی، ۲۳ هزار کاشی با بیش از ۵۰ طرح گل لاله، گنبد مرکزی و نیم‌گنبدهای جانبی
پنجره‌های رنگی و سقف مسجد ۲۶۰ پنجره ارسی، ۲۸ پنجره در گنبد مرکزی، هدیه جمهوری ونیز به سلطان احمد اول
کاشی‌کاری‌های مسجد کاشی‌های ایزنیکی با طرح گل، درخت سرو و میوه‌های مختلف
محراب مسجد تراشیده شده از مرمر سفید و دارای طاقچه‌های آبشاری و پنجره‌های رنگی
خوشنویسی‌ها آیات قرآن به‌خط سید کاظم گبری، لوح‌های تزیینی با اسامی سلاطین عثمانی
کف مسجد پوشیده شده با فرش‌های بزرگ و اهدایی که به‌مرور تعویض می‌شوند.
غرفه پادشاهی دارای طاق سرپوشیده، ۱۰ ستون مرمری، کاشی‌های طلاکوب، محل استراحت و عبادت سلطان
مدرسه ابتدایی تاریخی در نزدیکی دیوار بیرونی مسجد و امروزه مرکز اطلاعات مسجد

چرا مسجد سلطان احمد به نام مسجد آبی مشهور است؟

گنبد مسجد سلطان احمد شبیه یک آبشار بزرگ سرریز شده است. علاوه بر این، کاشی‌های آبی رنگی این مسجد نمای داخلی و بالایی آن را پوشش داده‌اند و یک ظاهر جذاب و متفاوت را به آن بخشیده‌اند؛ اما دلیل نامگذاری این مسجد به عنوان مسجد آبی فقط در این موارد خلاصه نمی‌شود. در سال‌های دور، ملوانانی که با کشتی از تنگه بسفر عبور می‌کردند، انعکاس آب را روی مسجد می‌دیدند. به همین دلیل این مکان تاریخی، مسجد آبی نامیده شده است.

 

هتل و اقامتگاه‌های نزدیک مسجد سلطان احمد

برای دسترسی به مسجد آبی بهتر است در هتل‌ها و اقامتگاه‌های نزدیک این مکان اقامت داشته باشید. از جمله هتل‌های نزدیک محله سلطان احمد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

 

هتل نوع ویژگی‌ها
هتل رزیدنس استانبول لوکس موقعیت مناسب در منطقه تاریخی
هتل فور سیزن سلطان احمد لوکس یکی از بهترین هتل‌های جهان، چشم‌انداز فوق‌العاده
هتل جلال سلطان لوکس فضای فوق‌العاده گران و مجلل
هتل خانه آبی استانبول متوسط طراحی سنتی و دسترسی آسان
هتل سلطان احمد پالاس متوسط فضای تاریخی و دکوراسیون سنتی
هتل آلزر ارزان موقعیت عالی، سرویس دوستانه، دکور سنتی
هتل هاندان ارزان طراحی قدیمی و سنتی
هتل آلزر ارزان موقعیت عالی، سرویس دوستانه، دکور سنتی

 

قوانین ورود به مسجد آبی استانبول

برای بازدید از مسجد سلطان احمد مانند سایر مکان‌های دیدنی استانبول، شرایط خاصی در نظر گرفته شده است. قوانین بازدید از این مکان مذهبی عبارت‌اند از:

 

  • ورود رایگان: بازدید از مسجد سلطان احمد کاملاً رایگان است و نیازی به پرداخت هزینه ندارد.
  • پوشش خانم‌ها: پوشیدن روسری الزامی است؛ دامن یا شلوار باید تا مچ پا را بپوشاند.
  • پوشش آقایان: پوشیدن شلوارک ممنوع است و شلوار باید زیر زانو را بپوشاند.
  • کفش: ورود با کفش ممنوع است و پلاستیک رایگان برای حمل کفش ارائه می‌شود.
  • رفتار در مسجد: سکوت را رعایت کرده و احترام این مکان مقدس را حفظ کنید.
  • عکاسی: استفاده از فلاش و عکاسی از نمازگزاران ممنوع است.

 

زمان بازدید از مسجد سلطان احمد استانبول

برای اینکه بتوانید از مسجد سلطان احمد بازدید مناسبی داشته باشید، باید ساعت‌های برگزاری نماز و ساعت بازدید گردشگران از این اثر تاریخی را بدانید.

 

  • ظهر از ساعت 13 تا 14:30: مناسب‌ترین زمان برای بازدید در تابستان و حضور کمترین تعداد گردشگر در این زمان در مسجد
  •  بعدازظهر 15:30 تا 16:45: زمانی که گردشگران کمتری در مسجد حضور دارند و فضای آرام‌تری برای بازدید فراهم است.
  •  نمازهای یومیه پنج نوبت در روز: در هر نوبت نماز، مسجد به مدت ۹۰ دقیقه بسته می‌شود و باید زمان‌های غیر از نماز برای بازدید از مسجد انتخاب شود.
  •  نماز جمعه از صبح تا 13:30 در روزهای جمعه: مسجد از صبح تا 13:30 بسته است و توصیه می‌شود از مراجعه به مسجد آبی در این زمان‌ها خودداری کنید.
  •  عبادت مسلمانان 5:30 صبح تا بعد از اذان مغرب: در این زمان‌ها مسجد برای عبادت باز است؛ اما گردشگران اجازه عکاسی و گشت‌وگذار ندارند.

 

دیدنی‌های اطراف مسجد سلطان احمد

یکی از تفریحات جذابی که برای گردشگران در سفر به ترکیه وجود دارد، تماشای آثار دیدنی است که در یک منطقه تاریخی مانند محله سلطان احمد واقع شده‌اند. از جمله جاذبه‌های اطراف مسجد آبی که در سفرتان به استانبول می‌توانید از آن دیدن کنید می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

 

نام مکان توضیحات فاصله از مسجد سلطان احمد
باسیلیکا سیسترن بزرگ‌ترین آب‌انبار بیزانسی با ۳۳۶ ستون که اکنون به موزه تبدیل شده است. ۲۸۰ متر (۳ دقیقه)
بازار آراستا بازار سنتی کوچک با غرفه‌های صنایع دستی و فرش که در قرن ۱۷ ساخته شد. ۲۹۰ متر (۳ دقیقه)
ایاصوفیه کلیسای بیزانسی که بعدها به مسجد و سپس موزه تبدیل شد و اکنون مجدداً مسجد شده است. ۳۰۰ متر (۴ دقیقه)
حمام خرم سلطان ایاصوفیه حمام تاریخی قرن ۱۶  ساخته شده به دستور خرم سلطان که اکنون محلی برای تجربه حمام ترکی سنتی است. ۳۵۰ متر (۴ دقیقه)
کاخ توپکاپی محل اقامت سلاطین عثمانی در قرن ۱۵ که اکنون یکی از بزرگ‌ترین موزه‌های استانبول است. ۶۰۰ متر (۷ دقیقه)
کلیسای ایا ایرنه اولین کلیسای قسطنطنیه که اکنون به موزه و محل برگزاری کنسرت تبدیل شده است. ۷۵۰ متر (۹ دقیقه)

 

سخن پایانی تورینجا

مسجد سلطان احمد به عنوان یکی از دیدنی‌های شگفتانگیز ترکیه شناخته می‌شود. این مسجد زیبا با وجود کاشی کاری‌های آبی و معماری منحصر به فردی که دارد، همه ساله توسط توریست‌های زیادی مورد بازدید قرار می‌گیرد. شش مناره و سقف‌های آبشاری این مسجد در کنار حال و هوای معنی آن، تجربه منحصر به فردی از سفر به ترکیه برایتان رقم میزند. برای تماشای مسجد آبی و سایر آثار تاریخی ترکیه، تنها باید تور آسیایی استانبول یا تور تاریخی این شهر را از تورینجا رزرو کرده و عازم محله‌های قدیمی و جذاب این شهر شوید.

 

سؤالات متداول درباره مسجد سلطان احمد

چرا به مسجد سلطان احمد، مسجد آبی می‌گویند؟

استفاده از بیش از ۲۳ هزار کاشی آبی‌رنگ ایزنیکی در طراحی داخلی این مسجد و بازتاب دریا روی آب موجب شده که این مسجد به اسم مسجد آبی به شهرت برسد.

 

آیا بازدید از مسجد سلطان احمد رایگان است؟

بله، ورود به مسجد برای عموم رایگان است، اما در زمان‌های نماز، گردشگران باید منتظر بمانند تا بعد تمام شدن نماز بتوانند از داخل مسجد بازدید کنند.

 

آیا برای ورود به مسجد باید پوشش خاصی داشت؟

بله، زنان باید روسری بپوشند و پوشش مناسب داشته باشند. مردان نیز نباید با شلوارک یا لباس‌های نامناسب وارد مسجد شوند.

 

چه زمانی بهترین موقع برای بازدید از مسجد سلطان احمد است؟

بهترین زمان برای بازدید، ساعات اولیه صبح یا اواخر بعدازظهر است، چون در این زمان‌ها ازدحام کمتری در این مکان وجود دارد.

 

از سفر نوشتن همیشه مورد علاقه من بوده و خودم را یک همیشه مسافر می‌دانم. کسی که تمام عشقش را برای از سفر نوشتن و انتقال تجربیات سفرهای خودش و دیگران به کار می‌گیرد، تا گردشگران جدید در سفرهای پیش رویشان بهترین تجربه‌های گردشگری را داشته باشند. تمام تلاشم را می‌کنم تا در انتقال تجربه‌های دیگران و خودم، بهترین گزینه‌ها را برایتان گلچین کنم و با کنار هم قرار دادن کلمات دست‌چین‌ شده، تجربیاتی را برایتان بنویسم که موقع خواندن آن‌ها اطلاعاتتان درباره مقصد و تفریحاتش بیش‌تر شود. سپس می‌توانید با کوله باری از دانش سفرتان را شروع کنید و خاطرات جذابی را برای خودتان بسازید.

جدیدترین مطالب

از نگاه شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای امنیت ، استفاده از سرویس ریکپچای گوگل الزامی است که منوط به خط مشی رازداری و شرایط استفاده گوگل است.